CZ / EN
Právě čtete: Festival ELBE DOCK přivítá pokračování Audiovizuální sauny
Sdílet:
9. 5. 2022

Festival ELBE DOCK přivítá pokračování Audiovizuální sauny

Autor: Krutón

Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK přivítá pokračování veřejných seminářů a přednášek s názvem Audiovizuální sauna projektu Kritický pařník. Jedná se o Semaine de la Critique počesku - ve festivalové zkratce TroGoBer.

Tři naši studenti umělecké kritiky: Tereza Bonaventurová, Radka Hoffmanová a Vojtěch Novotný pod vedením zkušeného filmového kritika Pavla Sladkého vybrali celkem 16 filmů ze tří světových festivalů: V norském Tromsu, švédském Göteborgu a německém Berlíně v roce 2022. Osobně je navštívili společně s projektovým manažerem Filipem Kršiakem a v první fázi vybrali shortlist celkem 30 filmů. Z nich pak oslovili, vyjednali a získali 16 z nich, ke kterým připravili anotace, odborné úvody a sepíší a zveřejní umělecké kritiky v rámci tohoto roku.

 

 

PROGRAM:

 

The Beta Test

#hraný film

Kino Kavalírka, PRAHA

Pátek 13. 5. 2022 - 22:15

Délka trvání: 94 min
 
původní název: The Beta Test
režie: Jim Cummings, PJ McCabe
země: USA, Velká Británie
rok: 2021
délka: 91 min
jazyk: anglicky + anglické titulky
 
Fialová obálka s tajemnou pozvánkou k nezávaznému sexu ve schránce hollywoodského agenta stačí k naprostému narušení jeho „dokonalého“ života. Šest týdnů před svatbou se dostává do frenetického víru pátrání a losangeleských konspirací a s každou další indicií se neuroticky řítí k naprostému šílenství. Jim Cummings se v tomto vzrušujícím satiro-dramedy-horor-thrilleru noří do prohnilých útrob současného Hollywoodu a coby novodobý Woody Allen na ketaminu povyšuje neuroticko-excentrické herectví na zcela novou úroveň.
 ______

 


My Night

#hraný film

Kino Kavalírka, PRAHA

Sobota 14. 5. 2022 - 22:15

Délka trvání: 87 min
 
původní název: Ma nuit
režie: Antoinette Boulat
země: Francie, Belgie
rok: 2021
délka: 87 min
jazyk: francouzsky + anglické titulky
 
Celovečerní debut francouzské režisérky Antoinette Boulat zachycuje průběh jedné letní pařížské noci. Osmnáctiletá Marion odchází na výročí úmrtí své sestry z domu s jasným cílem – na nic nemyslet. To se jí bohužel příliš nedaří, i přes poflakování s kamarády je myslí stále kdesi jinde. Na své cestě nocí následně potkává svobodomyslného Alexe. Ten se stává průvodcem do dalšího dne, když Marion nabídne tolik potřebný pocit stability.
 
____

 

 

Berlinale Shorts

Kino Kavalírka, PRAHA
Neděle 15. 5. 2022 - 20:00
délka trvání: 66 min

Haulout (2022, r. Evgenia Arbugaeva & Maxim Arbugaev)
Haulout, sledující výzkumníka na území Ruské Arktidy, diváky nadchne silou a opojností svých záběrů.
 
Starfuckers (2022, r. Antonio Marziale)
Z provokativních Starfuckers dýchne temnota odvrácené strany Hollywoodu.
 
Sunday Morning (2022, r. Bruno Ribeiro)
A na závěr citlivé drama Sunday Morning, vyznamenané cenou berlínské poroty, které zapůsobí pečlivým vyobrazením rozostřeného světa mladé klavíristky.
____

 

Never Rarely Sometimes Always

Kino Kavalírka, PRAHA

Neděle 15. 5. 2022 22:00

délka trvání: 101 min
 
původní název: Never Rarely Sometimes Always
režie: Eliza Hittman
země: USA, Velká Británie
rok: 2020
délka: 100 min
jazyk: anglicky + české titulky
 
Teenagerka Autumn podniká za doprovodu své sestřenice Skylar tajnou výpravu z Pensylvánie do New Yorku. Nejedná se však o žádný bezstarostný výlet, Autumn nemíří za zábavou, nýbrž za dostupnou a legální interrupcí. Komplikace pak na sebe nenechávají dlouho čekat. Americká režisérka Eliza Hittman ve svém díle, oceněném velkou cenou poroty na festivalu Berlinale, zdůrazňuje hodnotu odvahy, soucitu a přátelství.

___

 

 

Zero Fucks Given

#hraný film

Kino Hraničář, ÚSTÍ NAD LABEM

Středa 18. 5. 2022 - 19:00

Délka trvání : 115 min
 
původní název: Rien à foutre
režie: Julie Lecoustre, Emmanuel Marre
země: Francie, Belgie
rok: 2021
délka: 115 min
jazyk: anglicky, francouzsky + anglické titulky
 
Cassandra, mladá letuška v nízkonákladové letecké společnosti, tráví své dny prací, večírky v cílových destinacích a bezcílnou komunikací na Tinderu. Na rozdíl od svých kolegyň netouží po kariérním růstu a ničemu ve svém životě nepřikládá přílišnou důležitost. Zero Fucks Given debutující režisérské dvojice Julie Lecoustre a Emmanuela Marreho je citlivou studií charakteru v kontextu prostředí nedostatečně ohodnocené práce ve velké korporaci.
__

 

 

Medusa

#hraný film

Kino Hraničář, Ústí nad Labem

Středa 18. 5. 2022 - 21:15

Délka trvání: 127 min
 
původní název: Medusa
režie: Anita Rocha da Silveira
země: Brazílie
rok: 2021
délka: 127 min
jazyk: portugalsky + anglické titulky
 
Eklektický mix žánrů v neonových odstínech. V ulicích neznámého brazilského města dochází k pravidelným útokům na ženské obyvatelstvo. Gang v bílých maskách využívá ve jménu evangelizace fyzického násilí a nutí napadené ženy k doznání hříchů. Jednoho dne se však na scestí ocitá i Mariana, oddaná členka gangu. Medusa svižně proplouvá mezi hororem, muzikálem a parodií v dystopickém prostředí, které nemá od skutečné brazilské současnosti zase tolik daleko.

___

 

 

Welcome to Luxor

#dokumentární film

Kino Hraničář, Ústí nad Labem

Čtvrtek 19. 5. 2022 - 11:30

Délka trvání: 62 min
 
původní název: Welcome to Luxor
režie: Malin Skjöld
země: Švédsko
rok: 2022
délka: 62 min
jazyk: anglicky + anglické titulky
 
Nenápadný sociálně-antropologický experiment zkoumá křehký svět expatek usazených v egyptském Luxoru a zachycuje jejich každodenní drobné konflikty. S okolním prostředím, místními návyky, se sebou navzájem a především se sebou samými. Neustálé štěbetání pavlačových drben však zároveň odkrývá obecnější a důležitá témata kulturní apropriace a násilného importu vlastních představ do jiného prostředí.
 __

 

 

The Island

#animovaný film

Kino Hraničář, Ústí nad Labem

Čtvrtek 19. 5. 2022 - 17:30

Délka trvání: 85 min
 
původní název: The Island
režie: Anca Damian
země: Rumunsko, Belgie, Francie
rok: 2021
délka: 85 min
jazyk: anglicky
 
Pestrobarevný animovaný muzikál The Island ukazuje, jak by asi vypadala psychedelická halucinace Robinsona Crusoe, pokud by to byl stárnoucí hipster s kompulzivní potřebou pomáhat tonoucím uprchlíkům. Surrealistická jízda plná symbolismu, repetetivních rýmů a pop-kulturních odkazů vás vezme na vesele imaginativní výpravu za těmi nejhoršími problémy současného světa.
 __

 

 

Disorder Shorts

GEH8
Sobota 21. 5. 2022 - 16:00
Délka trvání: 81 min

New Abnormal (2021, dir. Sorayos Prapapan)
Znuděný mladík v kostýmu ledního medvěda při kontrole teploty v metru. Úředníci ve skafandrech nahánějící muže bez domova před opuštěnou tovární halou. Vodní děla zastrašující demonstranty a obří gumové kačenky. Běžné výjevy z abnormálního života. Režisér Sorayos Prapapan ve svém krátkém filmu New Abnormal kriticky i s humorem zkoumá thajskou reakci na celosvětovou pandemii koronaviru.
 
Fence (2021, r. Hilke Rönnfeldt)
Kontroverzní plot mezi Dánskem a Německem, oddělující prasata na farmách od divokých prasat přenášejících viry, se Ebbě vkrádá do snů a nutí ji přetřásat jak hranice reálné, tak i hranice reality a dokonce i vlastní vztah s přítelkyní.
 
Hemale Education (2021, dir. Frøydis Fossli Moe)
Mladíci v těsných stříbrných slipech, přísné ženy v růžových kostýmcích. Jen pár kuliček hrášku denně, kobliha jako ultimátní trest a cvičení, cvičení, cvičení. Vyhrocená vize radikálního matriarchátu norské režisérky Frøydis Fossli Moe ukazuje odpornou převahu jednoho pohlaví nad druhým. Extrémní, absurdní a úmornou. Ne však nutně nepodobnou té, kterou ženy v reálném světě prožívají běžně.
 
Scum Mutation (2021, dir. Ov)
Experimentální animovaný snímek plně využívající expresivní jazyk současného umění zpracovává téma posttraumatické stresové poruchy a osobních i kolektivních traumat. Je zoufalým, agresivním i posilujícím výkřikem proti současným formám útlaku.
 
Gym Party (2021, dir. Sif Lina Lambæk)
První večírky, první lásky, první zvracení do klína. Dospívání je dost náročná záležitost sama o sobě. Sally navíc všechny tyto radosti puberty prožívá ve stínu své alkoholické matky, ve kterou se sveřepě nechce proměnit. Dánský snímek Gym Party přináší komplexní, alkoholem nabitý příběh o dospívání prosycený magickým realismem, úzkostí teenagerů a euforickou párty náladou.

___

 

 

Klondike

#hraný film
GEH8
Sobota 21. 5. 2022 - 18:00
Délka trvání: 100 min
 
původní název: Klondike
režie: Maryna Horbač
země: Ukrajina, Turecko
rok: 2022
délka: 100 min
jazyk: ukrajinsky + anglické titulky
 
Manželé Irka a Tolik, očekávající brzký příchod potomka, žijí v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Je červenec 2014 a na nedaleké hranici s Ruskem probíhají boje. Pár by se válčením nejraději zabýval co nejméně, zbloudilá střela však zasáhne jejich dům a strhne jednu ze zdí. Tím se odkrývá pohled na okolní krajinu, která se postupně stává válečným dějištěm. Režisérka Maryna Horbač umně propojuje osobní a politickou rovinu příběhu, a dává tak vzniknout intenzivní podívané, která vzhledem k současnému dění nabývá na naléhavost.

 

 .

.


 
TroGoBer – výběr z festivalů: norský Tromsø IFF, švédský Göteborg FF a německé Berlinale
 
Projekce probíhá v rámci projektu Kritický pařník. Projekt byl podpořen Fondy EHP a Norska.

 

 

Vyjádři se